Referat fra medlemsmøte i Lørenskog Quilteklubb 30.01.19

Vi var så heldige å få besøk av Bente Vold Klausen som fortalte om Japan og quilting.

Japan har 127 mill innbyggere. På dette bildet ser dere oversikt over Quiltefestivalen i Tokyo, som sies å være en av verdens største. Alt foregår på japansk, men bruker man øynene, går det bra likevel. På messen finnes en masse vesker, mye klær, tradisjonelle og moderne og masse messestands og boder. I Japan ellers er det vanlig med masse kunst og håndverksmarkeder.

 
Quilting gjorde sitt inntog i Japan i 1974-75, men viste seg i være en slags videreføring av landets egne tradisjoner og kultur, og ble derfor kjapt adoptert. I Japan er det i dag flere damer som quilter enn i USA. Tro til egen kultur, har man videreført laugsystemet i vanlige håndverksfag til quilting. Man starter som lærling på skole hos en mester og stiger i gradene etter hvert som man blir funnet verdig. Det er mange hundre elever på quilteskoler, og de quilter som sin egen mester. Masse av quiltingen i  Japan foregår som håndsøm.

 
Verdens eldste quilt ble funnet langs Silkeveien og er fra 100 år f.Kr. I Asia har de hatt tradisjon med Futon, sovemadrass av bomull, fylt med tettpakket bomull, som holdes sammen med store sting og er dekorert med stoffer i blomstermønster og andre stoffer. Ellers var quilting brukt i klær som bæres under rustninger. En god del var også vattert for å fungere om vinteren.
Buro-tekstilene gikk i arv fra generasjon til generasjon. Buro betyr fillete. Navnet betegner klær og tepper som ble lappet og sydd sammen. Lappingen og påsying av stoffene ble gjort med stor estetikk sterkt påvirket av religion og ble ansett som skatter. Jo eldre og finere de ble, steg verdien tilsvarende. Stoffene var som oftest hjemmevevet av hamp. Bomull var ikke for fattigfolk, og silke ble regnet som utenkelig. Indigofargede stoffer, en spesiell kunst hos japenerne, ble ofte sydd inn, og av og til stoffer av en annen farge dersom man var så heldig å finne en bit.

Derfor, da den amerikanske quilting ble introdusert, hadde japanerne allerede holdt på med crazyquilt i generasjoner!

 

På 1800 tallet kom kimono og skjermbrett. En Shiboro kimono står høyt i kurs.
Blandingen av filosofi og esotikk i kunstnerisk utførelse er spesiell for Japan. Derfor går det heller ikke an å skrive om Japan uten å nevne den moderne utgaven, tekstil- og multikunstneren med prikkene, Kusama. Det siste bildet er tilegnet henne.

 

Før foredraget hadde vi vis og fortell. Her viste Sylvi haneteppet sitt, der lapper er applikert på til hanen og Gudveig viste fram juletreteppet sitt som hun fikk ferdig til jul.

Vi tryglet også folk om å stille til valg. Vi trenger en person til, og oppgavene behøver ikke å bli tunge eller vanskelige. HUSK: 4 personer kan ikke drive quilteklubben alene! Det er for lite!

Klubbens nye bankkonto og vipps fungerer fint, og det er sendt ut mail om betaling av kontingent.

Det ble også orientert om kurset med Nina Strandsplads 2 og 3.3. Se eget blogginnlegg om dette. 

Håper på mange ferdige blokker på 12,5×12,5″ til løpere på neste møte!

Dette innlegget ble publisert i Møtereferat, Siste Nytt, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *